{ "title": "14 Aylık Bebek Uyku Düzeni", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/14-Aylik-Bebek-Uyku-Duzeni-45.jpg", "date": "22.01.2024 00:53:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "14 aylık bebek uyku düzeni, sağlanmış olmalıdır. Anneler bu aşamadan sonra bebeklerinin uyumasından, uykuda geçirdiği süreden pek yakınmazlar. 14 aylık bebek uyuması gereken zamanı daha kolay algılamaya başlar. Uyku vakti geldiğinde kendi kendine bile uyuyabilir. Ancak bebeğinizin uyku saatlerinde onun ilgisini çekebilecek dış etkenleri uzaklaştırmaya gayret etmelisiniz. Bebeğinizin ilgisini çekecek oyunlar, sevdiği kişiler, sevdiği televizyon programları gibi etkenler bebeğinizin uyku düzenini bozmaya yetecektir. 14 aylık bebek uyku düzeni içinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine, neleri yapmanız gerektiğine isterseniz hep beraber göz atalım.

14 aylık bebekte uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeklerde uyku düzeni alışkanlıklarının başlaması genellikle ilk 6 haftada geliştirilebilir. Annelerin çabasıyla 14 aylık bebek uyku düzeni bu döneme kadar iyice oturmuş olur. Bu yaştaki bebeklerin normalde 13-14 saat uyku uyuması gerekir. Bu süreç gündüz uykusu ve gece uykusu olarak zamana yayılabilir. Bebeklerin aynı saatte yatırılmasına, alt değişiminin aynı saatlerde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca bebeklerin uykuya hazırlanması da kısa sürmelidir. Bu süreyi uzun tutarsanız bebeğiniz bunu alışkanlık haline getirebilir ve uyurken size zorluk çıkarabilir. Bu nedenle süreyi 10 dakikadan fazla tutmamalısınız. Bebeğinizin yattığı odanın ışıkları da biraz loş olmalıdır.

14 aylık bebek uyku düzeni içinde hem gündüz uykusu hem de gece uykusu belli bir düzen içinde olmalıdır. Bu ayda bebeğinizi gündüzleri fazla uyutmamaya çalışın. Bu sayede bebeğinizde gece ve gündüz ayrımı daha kolay oturacaktır. Eğer bebeğiniz uyurken bazı alışkanlıklar edinmişse, bunları da düzeltmeniz tavsiye edilir. Daha önceki aylarda uyurken yanında annesini görmeye alışmış, annesinin kucağında uyumayı alışkanlık haline getirmiş bebeklerin bu aydan itibaren bunları bırakması daha doğru olur. Bebeğinizi kendi kendine uyuması için teşvik etmelisiniz. Bunun için ona ödüller verebilirsiniz. Uykusu geldiğinde yatmaya gitmeyi kendi istemelidir. Artık annelerinde rahat etme zamanı geldi.

Bebeğinizin uykuya yattığı zaman onu huzursuz edecek etkenleri sizlerin iyi gözlemlemesi gerekir. Bebeğinizin uykuya huzurlu dalmasını sağlamalısınız. Gerekirse onunla bir süre konuşarak, masal okuyarak onu rahatlatmalısınız. Eğer uyumasına engel bir rahatsızlığı varsa, üşütmüş ise ateşi varsa mutlaka ilaçlarını düzenli kullanmalısınız. Bebeğinizin uyku süreci için konforlu bir ortam, sıcak ve huzurlu bir atmosfer yaratmalısınız.

14 aylık bebek uyku düzeni içinde bebeğinizi başka bebeklerde kıyaslamamaya çalışmalısınız. Her bebeğin uyku düzeninde küçük farklılık olabilir, alışkanlıkları değişebilir. Bu annenin ve ailenin tutumundan da kaynaklanabilir. Sizin bebeğinizi nasıl alıştırdığınız önemlidir. Çünkü bu yaşa kadar bebeğinizde belirli uyku alışkanlıkları zaten oluşmuştur. Bunların arasından beğenmediklerinizi, bebeğinizin iyiliği için değiştirmeye çalışabilirsiniz. Fakat yine de çok fazla bir değişim olmayacaktır. Bebeğinizin yeterince uyuduğuna, dinlendiğine inanıyorsanız, uyku düzenini değiştirmeye de çalışmayın. İyi, kaliteli bir uyku düzeni bebeğinizin gelişiminde çok önemlidir. Gelişimi iyi olan bebeklerin mışıl mışıl uyuduklarına her zaman şahit olabiliriz.
" } ] }