{ "title": "Gebelikte Uyku", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Gebelikte-Uyku-26.jpg", "date": "19.01.2024 18:27:59", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Gebelikte uyku, Anne adayları gebelikte sabah akşam sürekli bir şekilde uyuma isteği bulunmaktadır. Üstelik gebelikte kusma ve bulantılar varsa, uyku esnasında bu durumlar çok belirgin olmadığı için kadın sürekli uyumak istemektedir. İlk 6 ay sürekli uyuma isteği ve uykuyla geçmektedir. Kadının vücudu sürekli gelişmekte olan bebeğini desteklediği için yorgun düşmektedir. Hamilelik ilerledikçe bu kez durum değişmektedir. Uyku problemleri görülmeye başlayabilmektedir. Çoğu zaman derin bir uykuya hasret olduğunuzu hissetmeniz mümkün.

Gebelikte uykuya dalmak, bebek vücutta sürekli büyümektedir. Bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmak zorlaşmaktadır. Eğer gebelik öncesi sırtüstü veya yüzükoyun yatmaya alışmışsanız yanlara dönüp uyumak kadın için çok zor olabilmektedir. Vücut kitleniz arttıkça uyurken uyku pozisyonunuz değiştirmenizde güçleşmektedir. Bu durum nedeniyle verimli bir şekilde uyumanız engellenir. Bunun yanı sıra gebelikte normalde görülen bazı değişiklikler uykunuzu bölerek veya düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine yol açabilmektedir.

Gebelikte rahat uyku pozisyonu, gebeliğin ilk zamanlarında yana dönerek uyuma alışkanlığı kazanmanız ilerideki zamanlarda size yardımcı olacaktır. Özellikle son dönemlerde dizlerinizi kendinize doğru çekerek yan dönüp yatmak en rahat pozisyondur. Bu pozisyonun bir başka iyi yönü ise kirli kanı kalbe taşıyan toplar damardaki baskıyı azaltıp kalbinize binen yükün azalmasına neden olmaktadır. Özellikle sola dönük bir pozisyonda yattığınızda bu etki daha belirgin bir hale gelmektedir. Bunun yanı sıra sola döndüğünüzde rahim de yer değiştireceği için daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Gebelikte verimli uyku, eğer gebeliğinizde verimli bir uyku almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Kahve, çay ve kola gibi kafein içerikli uzak durmaya çalışın. Yatmadan 2 ya da 3 saat önce vücudunuza sıvı alımını azaltın ancak gün içerisinde yeteri kadar sıvı almaya özen gösterin. Uyku saatleri belirleyip yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin. Düzenli olarak egzersiz yapmanız yararınıza olacaktır ancak yatmaya yakın olduğunuz zamanlarda egzersiz yapmayın. Yastık kullanımını arttırın her yerde yastık kullanmaya çalışın bu sizin rahat etmenizi sağlayacaktır.
" } ] }