{ "title": "Gece Uykuda İnlemek", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Gece-Uykuda-Inlemek-17.jpg", "date": "19.01.2024 07:15:25", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Gece Uykuda İnlemek, Gece uyurken, bazı insanlar sanki ölü gibi yatar, bazıları yatakla savaşır, bazıları üstünde bir şey bırakmaz, kimileri horlar, kimi kolunu bacağını sağa sola fırlatır. Daha buna benzer, rüyada yürüme, konuşma, yorganını alıp camdan, kapıdan çıkmaya yeltenme, bağırma gibi birtakım davranışlar gösterirler. Gece rüyada inlemek bunlardan biridir.

Gece uykuda inleme hastalığı, özellikle uykuya dalıp bir süre geçtikten, iyice daldıktan sonra vücudumuzda meydana gelen birtakım değişikliklerden sonra ortaya çıkar; kan basıncında dengesizlik, kalp atışında hızlanma, yavaşlama artarak devam eder. Kaslar tamamen gevşer ve vücudun tamamı hareketsiz kalır. Normal uykumuzun bu kısmında beyin fonksiyonları bile değişebilir. Bu durumda meydana gelen solunum sıkıntısı, düzensizliği yüzünden nefes verirken inleme gibi sesler çıkabilir ve bu inleme uzun sürebilir ta ki yanında ya da aynı odada uyuyan kişilerin ikazına kadar. Bu hastalığın; sıklıkla diş gıcırdatma, rüyada kâbus görme gibi belirtileri de vardır.

Gece Uykuda İnlemek Tedavisi Nasıl Yapılır?

BU hastalığın tedavisi tam olarak belirtilmemiştir. Öne sürülen bazı sonuçlara göre; uykunun ara diliminde gevşemiş olan boğazın sarkarak, solunum yollarına baskı yaparak daraltması ve nefes almada zorlanma sonucu bu hastalığın ortaya çıktığı düşüncesidir. Hasta çok rahatsız oluyorsa, hastanın burnuna göre ayarlı, oksijen maskesini andıran bir maskeyle basınçlı hava vererek rahatlaması sağlanabilir. Bu hastalığı ciddiye alıp mutlaka yapılması gerekenleri yapmak gerekir. İleri safhada; sabahları yorgun kalkma, halsizlik, gece sık sık tuvalet ihtiyacı, daha buna benzer çok şikâyetler olabilir. Bekar biri için belki kolay gibi görünse de evli ailelerde fazlaca sorun yaşanır gibi görünüyor.
" } ] }