{ "title": "Sürekli Uyku Hali", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Surekli-Uyku-Hali-49.jpg", "date": "21.01.2024 22:09:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sürekli uyku hali, kişinin geceleri yeteri kadar uyumasına rağmen, gündüz uykuya aşırı derecede ihtiyaç duymasıyla yaşanan narkolepsi hastalığının belirtisi olabilir. Bu rahatsızlık toplumda fazla bilinmediği içinde, sürekli uyku hali çekenler tarafından tedavisi ihmal edilir. Bu rahatsızlığın neden kaynaklandığına dair net bilgiler olmasa da beyindeki uyku merkezlerinde oluşan nörokimyasal anormallikler sebebiyle ortaya çıktığı sanılır. Aslında oldukça bir rahatsızlıktır. Fakat hastalar bunu genellikle başka sağlık sorunlarına, yaşadıkları iş ve aile stresine bağladıkları için sorun haline getirmezler. Normalde evde, işte, arabada, seyahat yaparken, televizyon izlerken uyuya kalmak sorun kabul edilmese de bazı hallerde narkolepsi hastalığının bir belirtisi olabilir. Toplumda her yaştan kişi sürekli uyku hali sorunu yaşayabilir. Özellikle 20-30 lu yaşlarda ortaya çıktığında, kişinin günlük yaşamını aksatacak derecede olan sürekli uyku hali bir sorun olarak algılanabilir.

Sürekli uyku hali yorgunluktan olabilir mi?

Bu durumda uyku haliyle yorgunluk ayrı ayrı değerlendirmeye alınmalıdır. Çünkü kişi aşırı aktivite, egzersiz sonrası yorgunluk yaşarsa, bunun dinlenme sonrasında geçmesi gerekir. Eğer kişide uyku apnesi varsa, yorgunluk ve uyku hali birlikte ortaya çıkabilir. Ancak hastalık olan sürekli uyku hali kişilerde ani gelişen uyuma isteğiyle, uyumaya karşı dirençsizlik şeklinde ortaya çıkar. Kısa bir uyku bile kişinin dinlenmesine yeterli olabilir. Ancak uyandıktan sonra kişide tekrar sürekli uyku hali gözlenir.

Sürekli uyku hali hastalık mıdır?

Hastalık kabul edilen narkolepsi durumunda hastaların gece uykusunda aşırılık olmaz. Sürekli uyku hali hastalarda uykuya ihtiyacı olmadığı zamanda aniden ve gündüzleri ortaya çıkar. Uyku hali özellikle uykuya uygun yerlerde daha çok olur. Fakat uyku için uygun olmayan yerlerde bile kişinin uykusu gelebilir. Bunlar uyku apnesinden daha farklı değerlendirilmelidir. Hastalardaki uyuma isteği dış etkiye gerek duyulmadan ortaya çıkar. Sürekli uyku hali her an her yerde oluşabilir. Hastalar kısa süre uyuduklarında kendilerini dinlenmiş gibi hissederler.

Sürekli uyku hali neden olur?

Bunun oluşma nedenleri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Beyin uyku merkezinde ortaya çıkan anormallikler, sürekli uyku hali oluşmasında genetik etki ettiği düşünülür. Yapılan araştırmalarda bu anormalliklerin otoimmün hastalık nedeniyle oluştuğu konusunda sonuçlar elde edilmiştir. Uyku halinde kişinin dış etkenleri algılamadığı tespit edilmiştir. Kesin olarak uyku vakitlerinin zamanı belirli değildir. Ancak bazı kişilerde uyku vakitleri tespit edilmiş durumdadır. Bu kişilerin çoğu aynı zamanda gece uykusuzluğu yaşarlar.

Sürekli uyku hali tedavisi nasıl yapılır?

Böyle bir sorunu olan kişilerin tıbbi destek almadan, doktora gitmeden sürekli uyku hali probleminden kurtulması mümkün değildir. Doktora giden hastaların neler yaşadığı konusunda her şeyi eksiksiz tarif etmesi gerekir. Hastaların nöroloji uyku bozuklukları uzmanına başvurması tanı konmasında ve tedavide başarı sağlar. Çünkü sürekli uyku hali narkolepsi hastalığı nadir görülen bir rahatsızlık olduğu için, her doktorun buna alışkın olması beklenmemelidir. Hastalarda belirtilerinin biri bile görülüyorsa, bu doktora gidilmesi için yeterli bir nedendir.

Sürekli uyku hali nadir görülen bir rahatsızlık olsa da tedavi edilebilir. Burada en önemli unsur hastalığın teşhisinin doğru yapılmasıdır. Tedavide kullanılan ilaçlar sayesinde hastalarda iyileşme sağlanabiliyor. İlaç tedavisi sürekli uyku halini tedavi etmeye yeterli oluyor. Hastalardaki öteki belirtilerin tedavisinde ise antidepresan ilaç kullanımı gerekebilir. Bunların arasında uyku sırasında, uykuya geçerken ortaya çıkan halüsinasyonlar, karabasan gibi sorunlar, gündüz uyku ataklarının gelişmesi gibi belirtilerde bu ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavinin başarısı için hasta ve doktor iletişiminin iyi olması, hastanın yaşadıklarını tam olarak doktora aktarması gerekir.
" } ] }