{ "title": "Uyku Apne Sendromu", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uyku-Apne-Sendromu-36.jpg", "date": "19.01.2024 05:55:14", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Uyku apne sendromu, Üst solunum bölgemizde olan kasların gevşemesi ve küçük dilin de sarkarak engel olması sonucunda nefesimizin akciğerlere gitmesi gereken boğaz bölgesini daraltmaktadır. Böyle bir durumda ilk başlarda horlamaya, sonraları da uyku apne sendromuna neden olmaktadır. Bu esnada kanımızdaki oksijen seviyesinde azalma olur ve karbondioksit seviyesi artar. Yükselen karbondioksit miktarı beynimizdeki solunum merkezini uyarır ve sonrasında solunum tekrar başlar. Uyku apne sendromu, uykuda solunumun 10 saniyeden uzun süre durmasıdır. Uyku apnesi sorunu olan kişileri solunum durması gece boyunca tekrar eder. Bu atakların şiddeti arttığında, solunum durması 1 dakikadan fazla sürer.

Uyku apne sendromuna neden olan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar; büyük bademcik, küçük çene yapısı, küçük dil, büyük dil, aşırı şişmanlık ve yumuşak damakta hava geçişini daraltan yerleşimleri olanlarda rastlanmaktadır. İleri düzeyde uyku apne sendromu, kişi de hipertansiyon, kalp atışlarında düzensizlik, şeker hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi birçok hastalığın görülme riskini arttırmaktadır.

Uyku apne sendromu belirtileri nelerdir?
Uyku apne sendromu tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

İlk olarak hastanın şikâyetleri dinlenir. Hastanın gece uykusunun nasıl olduğu, uyanmaları, atakların sıklığı, nefes kesilmeleri, horlamasının olup olmadığı gibi bilgilerin öğrenilmesi gerekmektedir. Ayrıca ayrıntılı olarak kulak- burun- boğaz muayenesi yapılmalıdır. Kesin tanı, hastanın uyku sırasında gözlemlenmesiyle konulmaktadır. Bu da hastanın uyku laboratuvarlarında bir gece uyutularak, uyku testi yapılmasıyla olmaktadır. Bu şekilde hasta ile ilgili detaylı bir rapor elde edilir.

Uyku apne sendromu hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Genellikle hastaya ilk olarak CPAP cihazları önerilir. Eğer bu tedavi yöntemiyle hastalık düzelmiyor ise cerrahi yöntem tercih edilir. Küçük dilin kesilmesi, bademciklerin alınması gibi cerrahi yöntemlere başvurulur.

" } ] }