{ "title": "Uyku Apnesi Ameliyatı", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uyku-Apnesi-Ameliyati-27.jpg", "date": "19.01.2024 04:11:57", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Uyku Apnesi Ameliyatı, uyku apnesi derin uyku sırasında nefesin 10 saniyeden fazla tutulması durumudur. Bu durumda 1 saatlik değerlendirme yapılır ve nefesin bir saatte 10 saniyeden fazla tutulma sayısı 0-15 arası ise hasta ameliyata yönlendirilir. Uyku apnesi kişinin kalitesiz bir uyku süreci geçirmesi nedeni ile sosyal hayat ve iş hayatını da olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü kişi kaliteli bir uyku ile gece dinlenemediğinden dolayı ertesi sabah uyandığında yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı gibi sıkıntılar yaşar. Uyku apnesi gerçekten ciddi bir durum olup uykuda tansiyon yükselmesi koroner yetmezlik gibi durumlarla ölüme sebebiyet verebilmektedir. Çünkü 10 saniye boyunca ağız ve burundan hava girişinin durması yaşamsal fonksiyonları etkiler. Tabi ki burada uyku apnesi sayısının önemi büyüktür. 0-15 arası nefes durması hafif apne olarak değerlendirilirken, 15-30 orta apne, 30 ve üzeri ise ağır apne sınıfına girmektedir.

Uyku apnesi ameliyatı nedir, nasıl yapılır?

Uyku apnesi ameliyatı tıp literatüründe \"UPPP\" olarak adlandırılır. Uyku apnesi ameliyatına karar verilmeden önce hasta detaylı olarak değerlendirilir. Öncelikle KBB uzmanları tarafından burunda nefes alışverişini engelleyecek bir sıkıntı var mı? Bu durum tespit edilir. Burunda bir sıkıntı yoksa CPAP adı verilen bir cihaz yardımı ile hastanın solunumu düzenlenir. Ancak hasta hafif uyku apnesi için ameliyata alınır, orta ve ileri dereceli uyku apnesin de ise CPAP kullanılması gerekir.

Hasta bir gece boyunca uyku laboratuvarında uyutularak bu alet sayesinde uyku apnesinin sayısı tespit edilir. Uyku apnesi ameliyatı kararı buna göre verilir.

Uyku apnesi ameliyatından bir hafta öncesi ve sonrası olmak üzere aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaması gerekir. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Ameliyattan yaklaşık 8 saat önce yeme ve içmenin kesilmesi gerekmektedir. Gerekli tüm test ve tetkikler yapıldıktan sonra uyku apnesi ameliyatı gerçekleştirilir.

Uyku apnesi ameliyatında bademcikler alınır, damak arkasındaki uvula (Küçük dil) küçültülür ve dokular gerginleştirilir. Dil kökü büyükse radyofrekans uygulanmaktadır ya da olasılıklardan bir diğeri çene boyuna çok yakınsa yükseltilmektedir. Yani uyku apnesi ameliyatı kişideki sorun tipine göre yapılmaktadır.

Uyku apnesi ameliyatı sonrası, yaklaşık ilk 10 gün süresince ağrı ve yutkunmada zorluk oluşabilmektedir. Bundan dolayı bol miktarda sıvı gıda alınması gerekir. Sıcak ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Ameliyatı takip eden 5. Günde boğaz ağrısına bağlı olarak kulak ağrısı oluşmaktadır. Bu durum normal bir süreçtir. İşitme kaybı, solunum güçlüğü ve yutkunma sorunlarında mutlaka doktora haber verilmelidir. Yine aynı şekilde kanama ve ateş durumlarında da mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
" } ] }