{ "title": "Uyku Apnesi Testi", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uyku-Apnesi-Testi-52.jpg", "date": "21.01.2024 08:01:55", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Uyku Apnesi Testi, halk içinde uyku apnesi sağlık sorunu olarak bilinen hastalığın teşhisinde kullanılan bir metottur. Uyku apnesi rahatsızlığı basit görünmesine karşın oldukça ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Tıp literatüründe tanımının ilk olarak yapılması 1965 yılına dayanır. Basit anlamda tanımlanırsa uyku apnesi bir çeşit uyku bozukluğu şeklinde tanımlanabilir. Uyku sırasında kişide kısa süreli nefesin durması şeklinde oluşan bir sağlık sorunudur.

Uyku Apnesi Testi Nasıl Bir Testtir?

Uyku apnesinin varlığını kesin olarak belirleyebilmek amacıyla uygulanan test hastalığın belirlenme aşamalarından oldukça önemli olan kısmıdır. Bu testte bütün gece boyu kişinin beyin aktiviteleri ve solunumdaki durumların kayıt edilmesi ile saptama yapılır. Test esnasında sağlık sorunu araştırılan kişinin uyuma sırasında gözlerinde oluşan hareketlenmeler, beyinde oluşan beyin dalgaları, horlama, burundaki hava akışı, bacaktaki hareketler, kalp hızı ve son olarak oksijen düzeyinin ölçülür. Bu ölçümler sonucunda elde edilen değerler uyku apnesi sorununu varlığına ilişkin ipuçları verir. Belirtilen değerlerin ölçümü için kişinin bazı vücut noktalarına bağlanan sinyal algılayıcılar aldıkları verileri kablolar aracılığıyla testin uygulandığı odanın dışında yer alan bir bilgisayara iletilir. Bilgisayar tüm gece boyunca oluşan verileri toplar ve veriler ışığında kalp hızının etkilenme durumu, solunumda durma olduysa kaç sefer oluştuğu, uyku süresince harcanan oksijen seviyesinin durumu gibi birçok etkene bağlı olarak sonuçta bir veri oluşturur.

Uyku apnesi önlenebilir mi?

Bu sağlık sorunu ciddi sonuçlara yol açabildiği gibi önemsenirse basit birkaç önlem ile tedavisi mümkün olabilir. Bir kişide uyku apnesine yol açabilen en büyük risk faktörü obezite rahatsızlığıdır. Kişinin rejim yapmasıyla oluşan kilo kaybı uyku apnesi oluşumunu yüzde 50 gibi önemli bir oranda azaltmaktadır. Ayrıca bu önlemin dışında alkollü içeceklerden uzak durmak, sigara kullanımını kesmek, uyurken sırt üstü uyumamak ve uyku ilaçlarını kullanmaktan uzak durmak uyku apnesi sağlık sorununu azaltan önlemlerdir. Uyku apnesinin oluşumu Giderek oluşumu artan bu sağlık sorununun oluşmasında boğazın yapısal olarak dar olması, bademciklerde büyüme olması, geniz etinde ve küçük dilde sarkmaların olası ve en önemlisi obezite sağlık sorunu varlığı uyku apnesi oluşumunu ciddi oranda gelişmesine yol açmaktadırlar. Uyuma esnasında kaslarda gevşeme oluşur, oluşan kas gevşemesi solunum yolunun tıkanmasına yol açar (Sarkan geniz eti ve küçük dil gibi) solunum yolunun tıkanması sonucunda soluk alıp verme ya tamamen durur ya da hafifler ve yeterli oksijen alınamaz. Bu etkiler kişide uyku apnesi gelişimine yol açar. Uyku Apnesi Testi adı geçen risklerin durumunun belirlenmesini sağlar.
" } ] }