{ "title": "Uyku Apnesi", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uyku-Apnesi-63.jpg", "date": "21.01.2024 04:45:01", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Uyku apnesi: Apne birşeyin durması demektedir. Uyku apnesi ise uyku esnasında solunum durması demektir. İnsan uyurken daha az soluma yapar ve kalp atışları da ona göre değişmektedir. Normalde bir dakikada solunum sayısı 12-20 arasında iken uyuma esnasında bu sayı azaltabilmektedir. İnsanın ömrü boyunca yaklaşık yarısına yakın bir kısmı uykuda geçmektedir. Kişinin büyüme ve gelişme gösterebilmesi için uykuya ihtiyacı vardır. Özellikle de küçük bebeklerin ve çocukların uykuya ihtiyacı vardır. Kemik gelişimi ve boy uzamasına iyi gelerek daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Birçok hastalığında tedavisinde istirahat ve uykudur.

Ortalama bir insanın günde en az yedi sekiz uyuması gerekir. Küçük çocuk ve bebeklerin ise bu saati farklılık gösterebilir. Bu yüzden düzenli uyku şarttır. Yoksa günlük yaşantınızda istenmeyen olaylar ve sıkıntılar ile karşı karşıya kalırsınız. Daha dalgın ve dikkatsiz olmanıza neden olur. Uyku eksikliği sizin etrafındaki kişileri algılama gücünüzü azaltacağı için bazı sıkıntıların oluşmasına neden olur. Bu yüzden geceleri uykunuzu almanızı gündüzleri ise yapmanız gereken rutin şeyleri yapmanızı öneririm. Gece uykusu almadığınız taktirde günlük hayatınızda sürekli uyuklama ve işlerinizi yaparken konsantre problemi yaşamanıza neden olur.

Uyku apnesi nedir?

Tam olarak kelime manası uyku esnasında solunumun durması demektedir. Uyku apnesine bazı durumların neden olduğu bilinmektedir. Özellikle horlamanın etkisi ile meydana gelmektedir. Uyku apnesi sessizdir. Nasıl oluştuğu ya da oluşmadığını insan fark etmeyebilir. Özellikle de uykuda meydana gelmesi bu durumun anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Uyku apnesi gece uykunuzda sadece bir kereliğine olmaz. Defalarca kendini yenileyerek solunumun durmasına neden olur. İnsanlarda bulunan üst solunum yollarının mutlaka hava geçişini engellemeyecek şekilde açık kalması gereklidir. Solunumun durması sonucunda dik kökü ve yumuşak damağın bir de bademciklerin şişmesi ve büyümesi sonucunda uyku apnesi gelişir. Yaklaşık on saniye kadar süren bu uyku apnesi solunumu durdursa da beyne giden iletiler sonucunda alıcılar çalışır ve solunum eski haline gelir. Uyku apnesi gelişen kişi mutlaka bunun önlemini alması gerekir. Çünkü bir trafik esnasında ya da geceleri iş yerlerinde çalışan kişilerde uyku apnesi gelişmesi kişilerin daha fazla hayatlarını kaybetmelerine ve iş kazalarının daha fazla oluşmasına sebebiyet verir ve bu oran giderek artma göstermektedir.

Uyku apnesi neden olur?

Solunumsal bir hastalıktır. Uyku apnesi solunum yollarındaki kasların solunum yolunu kapatması sonucunda kişinin rahat solunum yapmasını engeller. Üst solunum yollarında meydana gelen bu hasar sonucunda kişi rahat nefes alıp veremez. Bu durumda da uyku esnasında uyku apnesine neden olur. Sadece yetişkin insanda gözlemlenmez. Küçük yaştaki çocuklarda da görülen bu uyku apnesi bademciklerin büyük olmasından, solunum yollarında geniz eti bulunmasından, küçüklükten belli solunum sıkıntısı çekenlerde ve solunum yollarının tahriş olup solunum kaslarının kapanması uyku apnesine neden olmaktadır. Horlamanın neden olduğu bu rahatsızlık nefes darlığı, nefes alırken içerleme ya da uykudan uyanırken fiziksel hareketlerde bulunma uyku apnesinin neden olmuş olduğu belirtiler arasında yer alır.

Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?

Kişiden kişiye farklılık gösteren uyku apnesinin çeşitli belirtiler vererek ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Şimdi sizler ile uyku apnesinin vücutta meydan getirmiş olduğu belirtileri göreceğiz.
İlk başlarda böyle küçük belirtiler vererek ortaya çıkan bu rahatsızlığın tedavi edilmediği takdirde daha büyük sıkıntıların oluşmasına neden olduğu bir gerçektir. Uyku apnesi kalp krizi, dolaşım bozukluğu, solunum hastalıklarına, kalp yetmezliği, diyabet, astım ve ani ölümlere neden olabilir.

Uyku apnesinin tedavisi nasıl yapılır?

Uykuda iken uyku apnesi yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekir. Özelikle uyku apnesi yaşayan kişinin fazla kiloları varsa mutlaka zayıflaması gerekir. Uykuda iken artık sıklaşan bir uyku apneniz varsa CPAP cihazı yöntemi kullanılarak tedavi yapılmaktadır. Uyku apnesi yaşayan kişilerin mutlaka KBB doktoruna görünmesi gerekir. Solunum yollarında tıkanıklığa neden olan bir cisim ya da madde varsa genişletilmeli ve solunum yolu açılmalıdır.
" } ] }