{ "title": "Uyku Bozukluğu", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uyku-Bozuklugu-39.jpg", "date": "20.01.2024 04:43:03", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "Uyku bozukluğu, Uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmekte zorluk çekmek anlamına gelen bir hastalık türüdür. Her yaştan herkesin karşılaşabileceği bir problemdir. Bu açıdan uyku bozukluğu ile karşılaşmak normaldir. Bunun yanı sıra geçici bir hastalık olması da telaş yapılmaması gerektiğini gösterir. Bu rahatsızlık sonucunda güne zinde başlamak, enerji dolu olmak, sağlıklı, güvenli, huzurlu ve dingin olmak tamamen hayal olmaktadır. Kaliteli bir uyku ise kişinin günlük hayatını daha sağlıklı ve dinç sürdürmesi için gerekli olmaktadır.

Uyku bozukluğu yaşandığını nasıl anlarız?
Uyku bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Uyku bozukluğu yaşadığınıza kanaat getirdiyseniz ve bu durum sizi gün içinde oldukça zor duruma sokuyorsa bir hekim yardımı almak şarttır. Hekim tarafından hastanın uyku bozukluğunda hangi aşamada olduğu belirlenir. Bu aşamada sonra uyku bozukluğuna neden olan sebeplerin neler olduğunu inceler. Hastanın durumu net anlaşıldığı taktirde ilaç tedavisine başlanır ancak uyku bozukluğunun sebebi veya hangi aşamada olduğu tam olarak anlaşılamamışsa hasta bir gece uyku laboratuvarında kalarak gözlenir. Laboratuvarlar evdeki yatak odalarına göre tasarlanmıştır ve hiçbir uyku ilacı almadan hastanın uykuya dalması beklenir. Bu aşamada hastanın yaptığı her şey gözlenir.

Laboratuvarda şu incelemeler yapılır
Uyku bozukluğu için öneriler

Bu incelemelerden sonra hastalığın evresinin ne olduğu anlaşılır ve tedaviye başlanır. Eğer hekime başvurmak tercih edilmiyorsa kendi çabalarınızla uyku bozukluğundan kurtulabilirsiniz. Bunun için önce kafein ve alkol alımını azaltmanız gerekmektedir. Uykunun geldiği hissedilmiyorsa yatağa girilmemelidir. Uyku olmadığı taktirde uykuya dalmak bir hayli zor olur ve uyku bozukluğu yaşandığı kanısına varılabilir. Uyku geldikten sonra yatağa yan dönerek yatmak horlamayı engelleyecektir. Erken kalkmaya dikkat edilmeli ve uyku haplarından kaçınılmalıdır. Bütün bunlar uygulandığı halde hala uyku bozukluğu yaşanıyorsa hekime başvurmak en doğru tercih olacaktır.
" } ] }