{ "title": "Uyku", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uyku-56.jpg", "date": "23.01.2024 04:27:57", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Uyku, canlı varlıkların bu amansız ihtiyacı yapılan araştırmalara rağmen henüz kesinlikle çözülmemiş bir sır olarak tıp bilginlerinin önünde bulunuyor. Her organizma, insan hayvan her canlı hatta çiçekler bile kendini dış dünyaya kapatarak uyku halinde dinlenmeye çalışır. Gücünü tazelemek yenilenmek denince akla muhtemelen uyku gelir. Sorun bu konuda ele alınınca, uykunun yorgunluktan ileri geldiği kabul edilir. Yalnız bu beden yorgunluğu değildir. Çünkü hiçbir iş yapmayan bir vücut bile belirli bir süre sonra uykuya dalar. Uyku bedenden çok beynin Sinirlerin yorgunluğundan ileri gelir. Bu yorgunluk çok çalışmaktan değil normal çalışmadan doğmuştur. Nasıl hiçbir iş yapmayan bir insan yine de uyuma ihtiyacı duyarsa, hiçbir zihin faaliyeti göstermeyen beyin bile yorulur. Bu durum fiziki değil fizyolojik bir yorgunluktur. Bedenle değil organizma ile ilgilidir. Özetlemek gerekirse şöyle diyebiliriz gerek beden gerek beyin görünüşte tam bir tembellik içindeyken bile vücudumuzun çeşitli organları hatta hücreleri içten içe çalışmaktadır. Özellikle beyin, onun emrindeki sinirler hiçbir zaman boş durmazlar. Organizmanın işlevlerini sürdürürler. Bu bakımdan uyku vücuttan çok, beynin, Sinirlerin yorgunluğunu sonunda ortaya çıkan bir dinlenme ihtiyacıdır. Uyku dinlenme ve zihnin rüya görme alanı diyebiliriz. Uyku hala sırrı çözülmemiş farklı bir evren gibidir.

Uyku problemi nasıl teşhis edilir?

Uyku probleminizin olup olmadığını anlamak için bunu siz uyurken yanınızda olan kişilere sorabilirsiniz. Uykuda hareket edip etmediğinizi, horlayıp horlamadığınızı nasıl davrandığınız hakkında bilgi alabilirsiniz. Bir aydan uzun süren ve yaşam kalitesini düşüren uyku sorunu için uzmanla görüşebilirsiniz. Bunu belirlemek için bazı testler ve tahliller vardır. Çoğu uyku rahatsızlığının da tedavisi mümkündür.

Uyku hastalıkları, kişinin günlük uyku ihtiyacı yaşı, sağlık durumu, yaşadığı coğrafya ve kendi konumuyla ilgili olarak değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak bir kişinin günlük uyku ihtiyacı 8/10 saat arasındadır. En kaliteli uyku süresi aralığı gece karanlığında ışıksız bir ortamda alınan uykudur. Gece ihtiyacımız olan uykuyu bazen yeterince alamamak gün içerisinde strese, performans bozukluğuna ve dikkat dağınıklığına neden olur. Bu bazen iş hayatının saatlerinin çelişmesi bazen de hastalık gibi başka nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Bazı kişiler uykuya dalmada güçlük çekerken bazı insanlar da kalitesiz bir uyku uyuyor olmadan ve dinlememiş olarak uyanmaktan şikâyetçidir. Bazı uyku rahatsızlıkları şöyledir.
" } ] }