{ "title": "Uykuda Ağız Kuruması", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uykuda-Agiz-Kurumasi-63.gif", "date": "21.01.2024 07:40:18", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "
Uykuda ağız kuruması, insanların %40'ında meydana gelen bir durumdur. Gerekli önlemler alınmadığında çok ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Uykuda meydana gelen ağız kuruluğu, horlama ya da uyku apsesi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun tedavisi için öncelikle nedeni tam olarak ortaya çıkarılmalıdır. Ağız içerisinde üç farklı bölgede tükürük bezleri kullanılmaktadır. Öyle ki insanlar uyurken bile bu bezlerden tükürük salgılanarak ağız kuruluğu engellenmektedir. Bu durumda tükürük bezleri çok önem taşımaktadır.

Uykuda ağız kuruması neden olur?

Horlama: İnsanlarda uyku sırasında horlama, burundan nefes alınamaması ve bu nedenle ağızdan nefes alınamamasına neden olmaktadır. Bu durum ise ağız içerisinin kurumasına neden olarak ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Uyku apsesi: En karakteristik nedenlerden biri uyku apsesidir. Bu durum çeşitli testlerle ortaya çıkarılabildiği gibi başta ağız kuruması olmak üzere birçok duruma neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda gerekli olan müdahaleler yapıldığında ortadan kalkmaktadır.

Kullanılan tıbbi ilaçlar: Özellikle doktor tavsiyesi olmadan alınan reçetesiz ilaçlar uykuda ağız kuruması sorununa neden olabilmektedir. Daha çok soğuk algınlığı ya da anti-histaminikler uykuda ağız kuruması ortaya çıkmaktadır.

Fiziksel nedenler: Uykuda ağız kuruluğu tamamen fiziksel nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda ağız içinde kurumalar meydana gelmektedir. Bu durum uzun süreli olarak meydana gelmesi durumunda genellikle kanser türleri, diyabet ve buna benzer birçok hastalıktan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Belirtileri nelerdir?
" } ] }