{ "title": "Uykuda Diş Gıcırdatma", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uykuda-Dis-Gicirdatma-94.jpg", "date": "21.01.2024 09:46:52", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Uykuda diş gıcırdatma: Kadın ve erkeklerde diş gıcırdatma olabilir. Bu çok normaldir. Fakat bu gıcırdatma uyku esnasında artarak çoğalabilmektedir. Daha çok psikolojik etkenlerden kaynaklandığı gibi farklı sonuçlar da uykuda dış gıcırdatmalarına neden olabilmektedir. Fakat eğer bu durum artar ve farklı sonuçların doğmasına neden olursa eğer mutlaka doktora gidip muayene olmalısınız. Çünkü ciddi bir durum olabilir. Tıp kitaplarında diş gıcırdatmaya bruksizm denilmektedir. Bruksizm denilen diş gıcırdatma kişinin tamamen elinde olmadan gerçekleşen bir durumdur. Uyku esnasında fark edilmeden çene hareket ederek dişlerde gıcırdama meydana gelir. Kişiden kişiye değişmektedir. Üstelik her insanda olacak diye de bir kaide yoktur. Daha çok kişinin yaşamış olduğu sıkıntılar ve üzüntü durumu dişlerde gıcırdamaya neden olmaktadır. Tamamen psikolojinize bağlı olarak meydana gelen bu durum aslında tedavi edilmesi daha doğrudur. Kişi bunu kendisinde fark etmeyebilir. Çünkü uyku halinde yapmış olduğumuz hareketleri bilinç dahilinde yapmayız. Genelde başkaları böyle bir durumun olduğunu size söyler. Diş gıcırdatma normal olmayan bir durumdur. Aynı zamanda da dişlere zarar vererek diş sağlığınızın kötüye gitmesine neden olur. Ayrıca dişlerin gıcırdaması ile ortaya çıkan seste oldukça rahatsız edicidir.

Uykuda dış gıcırdatma nedenleri: En büyük nedeni psikolojik etkiler olan dış gıcırdatmanın stres kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Kişinin günlük hayatta yaşamış olduğu sıkıntılar uyku esnasında dış gıcırdatmasına neden olmaktadır. Özellikle yaşamınızda her şeyin düzenli olmasını istediğiniz halde yolunda gitmeyen şeyler olduğu zaman sizi üzer ve strese girmenize neden olur. Bu durum da uyku esnasında diş gıcırdatmaların neden olmaktadır.

Uykuda dış gıcırdatma tedavisi: Uyku esnasında yaşanan bu problem kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Normal bir durum olmayan dış gıcırdatmasının tedavisi mümkündür. Doktorunuzun vermiş olduğu kas gevşetici ve stresinizi önleyici ilaçlar bu rahatsızlığını hafifletir. Diş sağlığınız için doktorunuzun vermiş olduğu dış plağı gece koruyucuları olarak da bilinmekte olan bu plak dişlerinizin gıcırdamadını azaltarak ses çıkışına da çözüm yolu bulmaktadır. Aynı zamanda daha önce dişlerinize yaptırmış olduğunuz dolgu ve plakları tekrar yenilemelisiniz. Bu sayede geceleri uyku da diş gıcırdatma problemi ile daha az karşılaşır hatta bazı insanlar bir daha karşılaşmayabilir.
" } ] }