{ "title": "Uykuda Kalp Krizi", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uykuda-Kalp-Krizi-72.jpg", "date": "19.01.2024 08:12:48", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Uykuda kalp krizi: Latince olarak Miyokard enfarktüsü veya koroner trombozdur. Kalp kasının bir kısmının oksijensiz kalarak kasılma işlevlerini yerine getirememesidir. Kalp krizi (MI) genellikle kalbi besleyen koroner arterden birinin içinde oluşan pıhtının kan beslemesini engellemesi sonucu meydana gelmektedir. Bahsetmiş olduğum daralmaya zaman zaman koroner arter spazmı (Ani olarak daralma) da meydana getirebilir. Kalp krizinin görülme riski kalbinizdeki arterlerin daralması halinde çok daha yüksektir. Arterler genel olarak duvarlarında toplanan yağlı bazı artık maddeler sebebi ile daralır. Kalp krizi göğüste meydana gelen ve yirmi dakikadan daha fazla süren vücudun kalple yakın olan bölgelerinde çok şiddetli ve sanki eziliyormuşçasına baskı yapan ağrı, nefes alamama, baş dönmesi bazen bayılmalar görülmektedir. Bazı hastalar için kalp krizi tanısı çok kolay ve kısa bir süre içerisinde görülebilir. Ancak bazı hastalarda şeker hastalığı gibi hastalığı taşıyan hastalarda olay oldukça yavaş ve hafif bir ağrı gibi kendini belli etmeden rahatsızlık hissiyatı ile başlamaktadır.

Uykuda kalp krizi, uyku esnasında yaşamış oldukları tıkanmalar yani enfarktüs kalp krizi ataklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca horlama dediğimiz durum çok ciddi sonuçlar doğurabilen ve değinilmesi önemli bir konudur. Bizler horlamayı halk arası ne kadar hafife alsak da horlama uyku esnasında nefes almak için yapılan bir çabanın sesidir. Doğal olarak horlama uykunun kişi için sıkıntılı olduğunu gösteren bir tablodur. Horlama her gece ve her aldığı pozisyonda oluyorsa şayet bu beraberinde getireceği çok ciddi bir sorunun habercisidir. Bir insanın uyku esnasında kalp krizi geçirme olasılığı yüzde altı daha fazladır.

Uykuda kalp krizi, genellikle sabaha karşı meydana gelmektedir. Bunun sebebi sabaha karşı olan uykunun %80'i 'Rem' dediğimiz rüya uykusudur ve vücudumuzdaki bütün karışıklıklar bu durum esnasında meydana gelir. Eğer hastada aynı zamanda apne şeklinde bir solunumsal bir bozukluk var ise uykudaki bu şikâyetler daha çok artacaktır. Bir insanın uykusunda kalp krizi geçirme olasılığı, gün içerisindeki zaman diliminden yüzde altı oranında daha fazladır.
" } ] }