{ "title": "Uykuda Kasılma", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uykuda-Kasilma-42.jpg", "date": "21.01.2024 08:53:54", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Uykuda Kasılma, özellikle bacak ve ayak tabanından gelen çok ağrılı kas kasılmalarıdır. Bu kasılmalar kısa süreli gerçekleşir, aniden şiddetli bir ağrıyla başlayıp birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Bu uykuda gelen kasılmalar çok nadir gerçekleştiği sürece, normal olarak karşılanır. Fakat düzenli olarak uyku sırasında kasılmaların yaşanması kişilerin hayatlarını oldukça güçleştirir. Uykuda kasılma yaşayan kişiler, yaşları ilerledikçe kasılmaların arttığından şikâyet eder. Vücut direnci yaşla birlikte giderek düştüğü için yaşın ilerlemesiyle kasılmaların sıklaşması beklenilen bir durumdur. Zaman zaman hamile olan kişilerde de hamilelik süreci boyunca bu tarz kasılmalar görülebilir.

Uykuda Kasılma Nasıl Teşhis Edilir?

Uykuda gelen kasılmaların teşhisi hastanın bu durumu sıkça yaşadığını dile getirmesiyle oldukça kolaydır. Asıl sorun bu kasılmaların altında yatan nedenlerdir. Çünkü çoğu zaman bu kasılmaların altında ciddi rahatsızlıklar yatabilir. Bu yüzden eğer çok şiddetli ve sık görülen kasılmalardan şikâyet ediliyorsa, Uzman tarafından bu kasılmaların öyküsü iyice araştırılmalı, gerektiği takdirde hastaya nörolojik tetkikler yapılmalı ve uyku düzeni kontrol edilmelidir. Uykuda yaşanan kasılmaların altında yatan asıl hastalıklardan bazıları, bel fıtığı, Parkinson, diyaliz, damar problemleri, doğum kontrol hapları, kolesterol olabilir. Tabi bunlar belli başlı olabilecek rahatsızlıklardır. Detaylı bir inceleme yapılmadan herhangi bir hastalık teşhisi konulamaz.

Uykuda Kasılma Probleminin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha önce de bahsedildiği gibi bu uykuda gelen kasılmaların altındaki temel neden Uzman tarafından araştırılmalıdır. Fakat kasılmaların ardında herhangi bir gizli rahatsızlık yoksa bu huzursuz bacaklar denen kaslarla ilgili anlık problemlerden kaynaklı kasılmalardır. Hastanın şikâyeti 2 ayı geçkin süredir devam ediyorsa, haftada birkaç kez düzenli olarak yaşanıyorsa veya bir gecede bir defadan fazla oluyorsa, Uzman tarafından bacakları germe ve gevşetme egzersizleri tavsiye edilir.
" } ] }