{ "title": "Uykuda Nefes Alamama", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uykuda-Nefes-Alamama-84.jpg", "date": "20.01.2024 07:23:43", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Uykuda nefes alamama ya da solunum durması uyku apnesi olarak bilinmektedir. 1-2 dakikaya kadar devam edebilen uykuda nefes alamama sorunu felç, yüksek tansiyon, kalp krizi gibi sıkıntılara neden olabildiği gibi kişinin ani ölümüne de sebebiyet verebilmektedir. Uykuda nefes alamama durumu horlamalar ile başlayıp belli bir süre sessizlik dönemi ile devam eden horlamalardır. Bu sessizlik döneminde meydana gelen ise solunum durması yani uykuda nefes alamama durumudur. Bu durum 10 saniye ile 2 dakika arasında değişebilmektedir. Kişi durumunun farkında olmadığından dolayı gece uykusunda etkin bir dinlenme süreci geçirememesi nedeni ile gün içinde halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik durumları yaşamaktadır.

Uykuda nefes alamama nedir, hangi durumlara sebep olur?

Uykuda nefes alamama durumu belli bir süre devam etmişse ciddi rahatsızlıkların en önemli sebebidir. Çünkü uykuda sürekli ortaya çıkan düşük oksijen düzeyi zamanla kalp-damar sağlığında ağır hasarlara yol açmaktadır. İleri yaşlarda ise kalpteki ritim bozukluğuna bağlı olarak uykuda ani ölümler gerçekleşebilmektedir.

Sağlıklı bir uyku süreci, vücutta olumlu anlamda pek çok fizyolojik değişikliğin meydana geldiği yaşamın sağlıklı devamı için gerekli olan bir dinlenme dönemidir. Uyku ile alakalı her türlü bozukluk metabolik hastalıklara neden olarak yaşam süresini kısaltmaktadır.

Uykuda nefes alamama durumunda kalp ritmi önce ani bir hız ile yavaşlamakta, nefes alınca hızlanmakta böylece zaman içinde kalp ritmi anormallikleri meydana gelmektedir. Uykuda nefes alışverişi düzenli olmayınca kalp yeterli miktardaki kanı pompalama görevini yerine getirememektedir. Böylece, nabızda sürekli bir artma azalma ve beyinde de yeterli kan akışı gerçekleşmemektedir.

Uykuda nefes alamama belirtileri nelerdir?
Bu yaşanan sıkıntıların bazıları zaman içinde ortaya çıktığından kişiler bu durumları yaşa bağlı rahatsızlıklar olarak değerlendirirler. Evde birlikte yaşadığınız kişiler uyku sırasında yaşamış olduğunuz aksaklıkları fark edebildiyse bu konuda çok şanslısınız. Böylece sizde durumun farkına varıp doktora başvurabilirsiniz.

Uykuda nefes alamama ile ilgili bozukluklar uyku merkezlerinde vücudunuza yerleştirilen elektrolitler aracılığı ile değerlendirilmektedir. Ayrıca EEG, EOG ve EMG sonuçlarınızda değerlendirilerek ve ortaya çıkan bulgular hakkında size de bilgi verilerek buna göre bir tedaviye başlanılmaktadır.
" } ] }