{ "title": "Uykuya Dalarken İrkilme", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Uykuya-Dalarken-Irkilme-14.jpg", "date": "20.01.2024 13:26:49", "author": "mustafa bayram", "article": [ { "article": "
Uykuya dalarken irkilme, genellikle uykuya dalma anında ortaya çıkan bir uyku problemidir. Uykuya dalarken irkilmenin mutlaka psikolojik ya da nöroloji nedeni olması gerekmediği gibi lüks şehir hayatında hemen herkeste sıklıkla karşılanan bir durumdur. Özellikle çok yorgun ve çok yemek yedikten hemen ya da kısa bir süre sonra uyunması, yatmasından irkil meler sıklıkla görülebilmektedir. Bu şekilde irkilme olaylarına hipnikjerk denilmektedir. Son derece normal ve doğal bir durumdur. Uykuya geçiş sırasında beynimizdeki bir maddenin aşırı derecede salgılanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Uykuya dalarken irkilme, doktorlar tarafından çok normal ve bütün herkeste olabilecek bir uyku problemi olarak tanımaktadır. Uyku zamanında ortaya çıkmakta olan sıçramalar uykuda sırayla bacak hareketi olarak tabir edilen bir tür uyku bozukluğunun habercisi olabilmektedir. Bu şekilde bacak hareketleri seyrek şekilde tekrarlanıyorsa uykunun yapısal özelliklerini bozmayabilir fakat sık şekilde tekrarlanan ve 60 dk'da 5 kez olan bacak hareketlerinde uykunun yapısal özelliklerini ve dinlendirici özelliği bozacağından mutlak bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir uyku hastalık çeşididir.

Uykuya dalarken irkilme neden olur?
Bebeklerde uykuya dalarken irkilme

Bebekte uykuya dalarken veya tam uyku sırasında görülebilmektedir. Bebekler uyurken veya uykuya dalarken ani şekilde kolunu atabilir, bacağını atabilir ve bu şekilde sıçrayabilir. Bu sıçrama, irkilme sonralarında ağlayabilmektedir. Bebeklerde oluşan uykuda irkilme sorunda daha çok yeni anne ve babaları korkutmaya neden olabilmektedir. Fakat bu tür olaylarda korkulacak bir durum yoktur. Uykuya dalarken ve uykuda irkilme olayı çoğu bebeklerde görülebilmektedir.

Bebeklerde uykuda irkilme neden olur?
Uykuya dalarken irkilme tedavi çeşitleri
  • Bacak egzersizleri yapmak.
  • Demir takviyesi almak.
  • Dopamin agonis kullanmak (Fakat hamile kadınlar dopamin agonist kullanamazlar).
  • Keçi otu, papatya, lavanta, melisa, sarı kantaron, şerbetçi otu çayları uykudan önce içilmelidir.
" } ] }