{ "title": "Yemekten Sonra Uyku Gelmesi", "image": "https://www.uykuda.gen.tr/images/Yemekten-Sonra-Uyku-Gelmesi-57.jpg", "date": "19.01.2024 06:25:41", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Yemekten Sonra Uyku Gelmesi; Yaşamın devam ettirilmesi amacıyla insanlar yemek yeme ve uyku uyuma ihtiyacı duymaktadır. Özellikle ağır yemek yiyen bir kimse, yemeğin ardından tükettiği besinlerden kaynaklı uyku uyuma ihtiyacı duymaktadır. Bu uykunun temelinde ise sindirim işlemi sırasında harcanan enerjidir. Bu sindirim esnasında serotonin hormonu uykuyu tetikler niteliktedir. Sindirim açısından oldukça fazla enzimi bulunduran serotonim, sindirimin gerçekleştiği esnada salgılanır ve yemekten sonra uyku gelmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır. Çoğunlukla yemek yedikten sonra yemeğin içinde bulunan enzimler protein ve karbonhidrat değerlerini yükseltir. Bu protein ve karbonhidratlar vücudun ihtiyacı olan enerjiyi üretmektedir. Sindirimin hemen akabinde kan şekerinde ciddi anlamda artışlar gözlemlenir.

Yemekten Sonra Uyku Gelmesi Neden Olur?

Hücrelerin ihtiyaç duyduğu şeker, sindirim sonrasında pankreas bezinin salgıladığı insülinin etkisi ile hücrelere taşınır. Hücrelere sindirim sonrasında alınan insülin tripotofan aminoasidi üretir. Tripotofan asidi ise serotonin hormonunun salgılanmasında görev alır. Sindirimin sonrasında üretilen serotonin hormonu kişide yorgunluk ve dinlenme ihtiyacı uyandırarak kişide yemekten sonra uyku gelmesine neden olmaktadır. Hatta birçok kişi yemekten hemen sonra uyuduğundan dolayı midede ekşime ve yanma hissi duymaktadır. Böylesi bir durumda kişi yemekten sonra uyumamalı ve sindirimi kolaylaştırıcı besinler tüketmesinde faydalar bulunmaktadır. Yemekten sonra uyku gelmesi fizyolojik bir olaydır şayet bir kimsede ciddi bir rahatsızlık durumu söz konusu değilse kişide bu durumun görülmesi oldukça doğaldır.

Yemekten Sonra Uyku Gelmesi Etkileri Nelerdir?

Öğlen ve akşam yemeklerinden sonra kişide ağır bir uyku hissi oluşmaktadır. Yemekten sonra hemen uyuyan kişide midede yanma ve midede ağrı oluştuğu görülmüştür. Bu nedenle yemeğin hemen ardından uyumak iyi değildir. Bunun için yemeğini tüketen kişi sağlığına dikkat etmeli ve fazla besin tüketmemeye dikkat etmek zorundadır. Uyku öncesinde alınan yemek midenin ekşimesine neden olmaktadır. Bu durum süreklilik arz etmesi kişinin sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle yemekten sonra uyumak yerine dinlenmeli ve bir şeyler ile uğraşılması halinde aktif enerji kullanımı sağlanır. Böylelikle birdenbire yükselen şeker dengelenebilir. Birçok Uzman yemekten sonra uyku gelmesini engellemek amacıyla çerez tüketimi ve kitap okuma gibi etkinlikler ile bu duygunun bastırılacağını dile getirmektedir.
" } ] }