Uykuda Kalp KriziUykuda kalp krizi, tıbbi literatürde miyokard enfarktüsü veya koroner tromboz olarak adlandırılır. Bu durum, kalp kasının bir kısmının oksijensiz kalarak kasılma işlevlerini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkar. Kalp krizi genellikle, kalbi besleyen koroner arterlerden birinin içerisinde oluşan pıhtının kan akışını engellemesi nedeniyle meydana gelir. Bazen bu daralmaya koroner arter spazmı, yani ani olarak daralma da eklenebilir. Kalp Krizinin Sebepleri ve Risk FaktörleriKalp krizinin görülme riski, kalbinizdeki arterlerin daralması halinde çok daha yüksektir. Arterler genellikle duvarlarında biriken yağlı maddeler sebebiyle daralır. Kalp krizi belirtileri şunlardır:
Bu belirtiler, bazı hastalar için çok kolay ve kısa bir süre içerisinde tanı konulmasını sağlar. Ancak şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde, belirtiler kendini daha yavaş ve hafif bir ağrı ile belli edebilir. Uykuda Kalp Krizi ve HorlamaUykuda kalp krizi, uyku esnasında yaşanan tıkanmalar yani enfarktüs kalp krizi ataklarına sebebiyet verebilir. Horlama, uyku sırasında nefes almak için yapılan bir çabanın sesidir ve genellikle hafife alınsa da ciddi sonuçlar doğurabilir. Horlama her gece ve her pozisyonda oluyorsa, bu ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Bir insanın uyku esnasında kalp krizi geçirme olasılığı, gündüz saatlerine göre yüzde altı daha fazladır. Sabah Saatlerinde Kalp Krizi RiskiUykuda kalp krizi genellikle sabaha karşı meydana gelir. Bunun sebebi, sabaha karşı olan uykunun %80'inin 'REM' evresi dediğimiz rüya uykusu olması ve vücutta çeşitli karmaşıklıkların bu dönemde meydana gelmesidir. Eğer hastada aynı zamanda apne şeklinde bir solunumsal bozukluk var ise, uykudaki bu şikayetler daha da artar. Bir insanın uykusunda kalp krizi geçirme olasılığı, gün içerisindeki zaman dilimlerinden yüzde altı oranında daha fazladır. Önleyici Tedbirler ve TedaviUykuda kalp krizi riskini azaltmak için bazı önleyici tedbirler alınabilir:
Bu tedbirler, genel kalp sağlığını korumanın yanı sıra, uykuda kalp krizi riskini de azaltabilir. Ayrıca, horlama ve uyku apnesi gibi durumların erken teşhisi ve tedavisi de büyük önem taşımaktadır. Kalp krizi belirtilerinden şüphelenildiğinde, derhal tıbbi yardım alınması gerektiği unutulmamalıdır. Erken müdahale hayat kurtarabilir. |
Kalp krizi geçirme riski gündüzden daha fazla olduğuna göre, gece aniden uyanıp göğüs ağrısı hissetmek ne kadar ciddi bir durumdur? Horlama ve uyku apnesi olan birinin bu riskten kaçınmak için ne gibi önlemler alması gerekir?
Cevap yazHasin, gece aniden uyanıp göğüs ağrısı hissetmek ciddi bir durum olabilir ve mutlaka ciddiye alınmalıdır. Özellikle horlama ve uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi riski daha yüksek olabilir. Bu durumda, bir kardiyoloğa danışmak ve gerekli testleri yaptırmak önemlidir. Ayrıca, uyku apnesini kontrol altına almak için sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) cihazı kullanmak, kilo vermek, sigara ve alkol tüketimini azaltmak gibi önlemler alarak bu riski azaltabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek de bu riskleri minimize etmekte yardımcı olacaktır.