Uykuda İnlemek Uykuda İnleme Nedenleri?
12 Temmuz 2024

Uykuda İnlemek Uykuda İnleme Nedenleri?

Uykuda İnlemek

Uyku, insanın en savunmasız hallerini içerir. Uyku sırasında, günlük yaşamın stresli olayları uykuda inlemek olarak bilinen problemi ortaya çıkarabilir. Uykuda inleyen kişiler genellikle stres, korku, aşırı heyecan ve psikolojik baskıdan kaynaklı olarak bu eylemi gerçekleştirirler. Bazı insanlar ise hastalıklardan dolayı ilaç kullanır ve bu ilaçlar zamanla kişinin üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu ilaç kullanımından kaynaklı olarak uykuda inlemek gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Uykuda İnlemenin Nedenleri

İnsanlar gün içerisinde birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalırlar. Bu sıkıntılar gece uykularda baskı şeklinde kişinin karşısına çıkar. Bu baskılar sonucunda kişi gece uyurken uykuda titreme ve inlemek gibi eylemler gerçekleştirir. Uykuda inleyen kişiler genellikle terler ve korku içerisinde oldukları gözlemlenmiştir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan kişiler uykuda inleyerek, derin ve içten bir ses çıkarır ve titrerler.

Uykuda İnlemenin Psikolojik Etkileri

Bazı kişiler iş baskısı ve yaşanan olayların etkisinde kalır. Bu baskı kişinin ciddi anlamda baskı altında kalmasına neden olur. Zamanla kişinin bilinçaltında yer alan bu baskı, rüya ve kâbus şeklinde insanların karşısına çıkar. Derin düşünce ve dert edinmeden kaynaklı olarak uykuda inlemek gibi bir durumla karşı karşıya kalırlar. İnleyen insanlar derin duygular yaşar ve içten bir ses çıkarır. Yapılan araştırmalarda uykuda inlemek eylemini gerçekleştiren kişiler panik halindedirler.

Uykuda İnlemenin Tedavi Yöntemleri

İnsanlar sıkıntı, aşırı korku ve heyecandan kaynaklı olarak uykuda inlerler. Böylesi bir durum gözlemlenmesi halinde kişi gözetim altında tutulur. Şayet bu uykuda inlemeler çok nadir görülmekte ise bu durum normaldir. Bazı dinlendirici bitkisel ilaçlar kullanılması bu problemi ortadan kaldıracaktır. Ancak uykuda inlemek rahatsızlığı sürekli ve gece içerisinde belli aralıklarla devam ediyorsa bu durum oldukça ciddidir. Böylesi bir durumla karşılaşan kimse uzman doktorlara başvuruda bulunmak zorundadır. Uzman hekimin uygulayacağı tedavi yöntemleri ile psikolojik ilaç tedavileri başlar. Bu ilaç tedavileri sayesinde kişi üzerinde dinlendirici etkiler oluşturur. Böylesi bir durumda kişi rahatladığından uykuda inlemek problemi ortadan kalkar. İlaç tedavilerine rağmen kişide inleme hala devam ediyorsa konu doktorlara bildirilmelidir. Uzman hekimin bildireceği diğer tedavi ve ilaç tedavilerine harfiyen uyulması gerekir. Beklenmeyen bir durum görülmesi halinde konu uzman hekime bildirilmesinde faydalar bulunmaktadır.

Uykuda İnlemenin Önlenmesi İçin Öneriler

Uykuda inlemenin önlenmesi için bazı öneriler bulunmaktadır:

  • Stres yönetimi teknikleri öğrenilmelidir.
  • Düzenli uyku alışkanlıkları geliştirilmelidir.
  • Rahatlatıcı bitki çayları tüketilmelidir.
  • Psikolojik destek alınmalıdır.

Uykuda inlemek, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur ve bu durumun ciddiye alınması gerekmektedir. Uzmanlar, bu tür rahatsızlıkların tedavisi için mutlaka profesyonel yardım alınmasını önermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

gökçe

17 Mayıs 2024 Cuma

Ben uyurken mırıldanarak uyumuşum yurttaki odadaki arkadaşlarla rahatsız oluyorlar ne yapmam gerekiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gökçe,

Bu durum gerçekten zor olabilir. Öncelikle odadaki arkadaşlarınla bu durumu açıkça konuşarak onlardan özür dileyebilirsin. Belki bir uyku uzmanına danışarak bu mırıldanma durumunun nedenini öğrenebilir ve çözüm yolları arayabilirsin. Ayrıca, uyku düzenini ve ortamını mümkün olduğunca rahat ve sessiz hale getirmek de yardımcı olabilir. Umarım kısa sürede bir çözüm bulabilirsin.

İyi şanslar!

2. Cevap
cevap

Abdüsselam

Uykuda rahat edip stresten uzaklaşamadığınız için uykuda mırıldanıyorsunuz. Bir psikoloğa başvurun.

soru

Demet

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Uykuda inliyorum hangi doktora gitmem gerek bölüm olarak

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nöroloji bölümüne başvurabilirsiniz. Uyku bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir nörolog size yardımcı olabilir.

soru

Elif

23 Nisan 2024 Salı

Babam gece boyunca surekli inliyor ama asla doktora gitmez boyle bir inadı var ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Babanın sağlığı önemli, bu nedenle onunla sakin bir şekilde konuşup endişelerini paylaşabilirsin. Ona doktora gitmenin, sağlığının kontrol edilmesi için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalış. Belki de birlikte gitmeyi teklif edebilirsin, bu şekilde kendini daha rahat hissedebilir. Aileden başka biri veya güvendiği bir dostu da onunla konuşabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

18 Aylık Bebek Uyku Düzeni

18 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uykudan Korkarak Uyanmak

Uykudan Korkarak Uyanmak

Uykuyu Açan Şeyler Nelerdir?

Uykuyu Açan Şeyler Nelerdir?

13 Aylık Bebek Uyku Düzeni

13 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Uyku Apnesi Testi

Uyku Apnesi Testi

Gece Uykudan Uyanmak Nedenleri?

Gece Uykudan Uyanmak Nedenleri?

Güncel

11 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

11 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Güncel

Uykuya Dalarken İrkilme Neden Olur?

Uykuya Dalarken İrkilme Neden Olur?

Sürekli Uyku İsteği

Sürekli Uyku İsteği

2 Aylık Bebek Uyku Düzeni

2 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Aşırı Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Uykuda Titreme Nedenleri?

Gece Uykuda Titreme Nedenleri?

Uykuda Gülmek

Uykuda Gülmek

3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?